Единствено от значение е, че лицето е СОЛ.
При изплащане на възнаграждение по граждански договор със СОЛ, осигурителни вноски не се внасят от възложителя и не се удържат от възнаграждението, а самоосигуряващото се лице внася само осигуровките върху тези доходи при определянето на окончателния размер на осигурителния си доход (чл. 11 от НООСЛБГРЧ). С други думи възложителите по гражданските договори не изчисляват и не внасят никакви осигурителни вноски на лица, които работят при тях по граждански договори, но лицето трябва да декларира, че е самоосигуряващо се по смисъла на КСО.
Данъкът също е негов ангажимент (чл. 43, ал. 6 от ЗДДФЛ - "когато лицето, придобиващо дохода, е самоосигуряващо се и е декларирало това обстоятелство пред платеца на дохода, размерът на данъка се определя и данъкът се внася от лицето, придобило дохода.").
Вие единствено имате задължение да подадете справката по чл. 73.

Благодаря
Здравейте ще изплащаме хонорар на СОЛ, пенсионер по болест. Въпроса ми дали можем да му платим хонорара, без да удържаме вноски за здравно и дължимият данък. Трябва ли да ни декларира, че е самоосигуряващо лице?
Здравейте през месец януари 2013 изплатихме доходи по граждански договори договори за наем касаещи месеци 11 и 12 2012 г. Въпроса ми е в какъв срок се внася и декларира удържания данък. 
Колегата пита коя дата на начисление да попълни в Д6, не за срокове и вид плащане

Благодаря за отговора. Искам да попитам датата на изплащане на заплатите и осигуровките трябва да се посочи при деклариране на данъка с код 3 касаещ месец 12.2012
Д1 е до 25.01.2013 но без СОЛ.
Здравейте заплатите и осигуровките за месец 12.2012 няма да бъдат преведени до 25 .01.2013. Въпроса ми е декл.6 с код 2 и дата на начисляване 31.12.2012 г дали е правилно ?